home
Duurzame energie

Duurzame scholen Noord-Holland-Noord

Wilms participeert in het project 'Zonnestroom voor scholen'. Samen met gemeenten, scholen, bedrijven en inwoners werkt de Provincie Noord-Holland aan energiebesparing en duurzame energieopwekking. Om duurzame energieopwekking een extra impuls te geven en zichtbaar te maken heeft de Provincie Noord-Holland op 15 februari 2011 de provinciale subsidiemogelijkheid 'Zonnestroom voor scholen' bekend gemaakt. De subsidie is bedoeld voor het plaatsen van zonnepanelen op schoolgebouwen in het primair- en voortgezet onderwijs. Met zonnepanelen op het dak van de school wordt op een duurzame manier energie opgewekt daar waar het wordt gebruikt. Het resulteert in een lagere energienota en is een zichtbaar voorbeeld van duurzaamheid in de praktijk.

Zonnestroom voor onze scholen

Stichting Kopwerk heeft de subsidie aangevraagd voor 18 van haar schoolgebouwen. Medio mei 2011 gaf de Provincie Noord-Holland aan dat 9 Kopwerkscholen ervoor in aanmerking komen. Met de subsidie kan 50 % van de aanschaf van de zonnestroominstallaties worden gefinancierd. De andere 50 % wordt gefinancierd door Stichting Kopwerk. Kopwerk heeft zich, in eerste instantie met de 9 scholen, ten doel gesteld het onderwijsproces zo in te richten dat kinderen duurzaam gedrag ontwikkelen!

Kinderen zijn de toekomst, net als groene energie. Vanuit dat oogpunt is het een pré de kinderen te betrekken bij dit project. Stichting Kopwerk wil kinderen op een inspirerende, praktische en leuke manier kennis laten maken met duurzame energie. De kinderen worden uitgedaagd kennis te nemen van het proces 'zonne-energie' en de relatie met duurzaamheid.

Betrokkenheid duurzame energie

Zonder bewustwording en betrokkenheid weet over een aantal jaren niemand meer dat er zonnepanelen op het dak staan. Dit gaat niet alleen ten koste van een unieke kans voor leren over duurzame energie in de directe schoolomgeving. Ook het rendement van de panelen is niet optimaal wanneer de gebruiker niet bewust bezig is met de opbrengst en het nodige onderhoud. Om betrokkenheid te creëren en te behouden is meer nodig dan alleen de zonnestroominstallaties. Alle betrokken Kopwerkscholen krijgen daarom presentatieschermen.

Speciaal voor de Kopwerkscholen ontwikkelde software vertaalt de informatie over de zonnepanelen in kindvriendelijke taal. Zo wordt in 'Jip en Janneke taal' uitgelegd wat de zonnestroominstallaties doen en opbrengen. De presentatieschermen worden op een centrale plaats binnen de school opgehangen, zichtbaar en bereikbaar voor kinderen, ouders en bezoekers van de scholen.

Narrowcasting voor communicatie onderling

Via een narrowcasting systeem dat voor dit project is aangeschaft kunnen de kinderen/scholen via de presentatieschermen met elkaar communiceren. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf de vraag van de maand gaan formuleren, waarop de andere scholen antwoord gaan geven. Ook zijn er ideeën om de kinderen zelf een site te laten ontwikkelen waarop mensen uit de omgeving kunnen berekenen (op basis van ervaringscijfers van de school) of de aanschaf van zonnepanelen interessant voor hen is. Daarnaast wordt vergelijking van de deelnemende scholen mogelijk en kunnen de kinderen straks aangeven of het inderdaad zo is dat Texel, Den Helder en Den Oever de meeste zonne-uren hebben. Met deze vorm van monitoring zijn we uniek in Nederland. Ook gaan de leerlingen met bestaande en nieuw te ontwikkelen onderwijsleerpakketten zelf aan de slag. Aan de hand van praktijkopdrachten in en rond de school proberen we duurzame energieopwekking en energiebesparing tastbaar en concreet te maken.

De betreffende schooldirecties verlenen hun medewerking aan dit project en nemen deel aan de projectgroep 'Zonnestroom voor Kopwerkscholen'. Twee maal per jaar komt de projectgroep bijeen om ervaringen te delen en te brainstormen over mogelijkheden voor behoud en vergroting van de betrokkenheid bij het project. Stichting Kopwerk wil het begrip 'duurzaamheid' tastbaar en zichtbaar maken.

Mede-investeerders zonnestroom op school

Om naast de aanschaf en montage van de zonnestroominstallaties onze doelstelling om leerlingen langdurig te betrekken bij het project zonne-energie haalbaar te maken, is extra financiering nodig. Stichting Kopwerk heeft daarom bestaande relaties gevraagd mede-investeerder te worden van haar project 'Zonnestroom voor Kopwerkscholen'. Dertien organisaties hebben inmiddels het vertrouwen in het project uitgesproken en een intentieovereenkomst getekend. De mede-investeerders zijn:

 • Buro B+, Bouwkundig begeleidings- en adviesburo te Uitgeest
 • Bouwbedrijf Borst te Den Helder
 • Bouwbedrijf Wever te Waarland
 • Bouwbedrijf De Geus Bouw te Langedijk
 • Soldicoat gietvloeren te Deventer
 • Bijpost Bestrating te Den Helder
 • WyzonoVMooij Verven te ZwollelWormerveer
 • Breed Schilderwerken te Heerhugowaard
 • Wilms Installatietechniek te Den Helder
 • Installatiebedrijf Elektropartners te Heerhugowaard
 • Smit Installatietechniek te Volendam
 • GP Groot Afval, infra en brandstoffen te Alkmaar
 • Alberts Onderwijs te Sittard


Stichting Kopwerk is er van overtuigd dat wanneer we dit unieke project samen oppakken, het een groot succes wordt. Duurzaamheid is de wereld overdragen aan de volgende generatie, minimaal zoals deze aan ons werd overgedragen, maar het liefst iets beter! Daarom moeten wij de volgende generatie erbij betrekken. Hoe jonger, hoe beter!

Opening Zonneproject Schooter Duijn

x
Onze certificeringen

Onze certificeringen

Wij voldoen aan alle certificeringen die relevant zijn binnen de installatiebranche.
Onze certificeringen >>
Heeft u een storing?

Heeft u een storing?

Wij bieden service & onderhoud voor alle technische installaties, ook aan installaties die niet door ons zijn gerealiseerd. Direct een oplossing bij storingen aan uw installatie!
24 - uurs storingsdienst >>
Een afspraak maken

Een afspraak maken

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Wij komen graag bij u langs om samen met u van gedachten te wisselen.
Maak een afspraak >>

Contact

Ravelijncenter 39
1785 LX Den Helder
Telefoonnummer  0223 - 63 09 00
Faxnummer  0223 - 63 28 00
E-mail adres info@wilms.nl
 

 
Created by Trefnet Powered by SHARK CMS SHARK CMS